luni, 3 august 2009

Interviu - Raport de activitate - 1 an de mandat

“SUNT LA DISPOZIŢIA TUTUROR TOPLIŢENILOR, CU TOATE PROBLEMELE CARE-I FRĂMÂNTĂ”

Aflat la cârma municipiului Topliţa, cu puţin mai bine de un an, în calitate de primar, domnul inginer Stelu Platon a acordat un interviu, în exclusivitate pentru ziarul “Informaţia Harghitei”, despre realizările economico-sociale, investiţionale şi culturale, la un an de la preluarea mandatului.

- Stimate domnule primar, să trecem, succint în revistă obiectivele care s-au pus în operă şi care sunt în curs de derulare, de când cetăţenii, prin votul lor, v-au desemnat şi şi-au pus încrederea în dumneavoastră pentru a le conduce destinele timp de patru ani.

- Doresc să precizez, la început, faptul că am preluat mandatul de primar al Topliţei, hotărât să reprezint cât mai bine nevoile şi interesele cetăţenilor şi să transform municipiul Topliţa într-un oraş modern, practic, doresc să schimb aproape în totalitate faţa acestui orăşel de munte.
După cum aţi observat, în campania electorală am afirmat, de mai multe ori, că eu nu fac promisiuni irealizabile. De aceea m-am oprit la şapte puncte principale în care am încercat să cuprind cele mai importante probleme cu care se confruntă municipiul Topliţa, pe care să le realizez, unele în perioade mai scurte, altele cu o durată mai lungă, decât un mandat de primar.

- Să ne oprim, pe scurt, la importantele promisiuni din campania electorală şi stadiul de realizare al acestora.

- Precizez de la început că ceea ce voi spune, nu înseamnă că doresc să mă laud, ci să arăt, cu obiectivitate, ceea ce am făcut şi ceea ce trebuie realizat în continuare. Practic cele şapte priorităţi pe care m-am axat în campania electorală erau cuprinse în afirmaţia : „Am modernizat spitalul în doi ani, voi moderniza Topliţa în patru ani”. Acest, pe atunci, slogan, a devenit activitatea noastră de zi cu zi.

- Primul punct a fost asfaltarea drumurilor şi străzilor, pavarea trotuarelor şi începerea lucrărilor la Drumul European 587. După cum ştiţi, se lucrează intens în zona centrală a municipiului, lucrări ce se află într-un stadiu destul de avansat şi s-a început asfaltarea zonelor dintre blocurile de locuinţe. De asemenea lucrăm la o serie de drumuri lăturalnice : Călimănel, strada Fâneţelor (canalizare) Valea Lungă, pârâul Bârsanului şi altele. Acum suntem cu utilajele în Zencani, vom intra pe Zăpode, Vâgani şi în celelalte cartiere mărginaşe. Avem peste 75 de kilometri de drumuri şi străzi neasfaltate, pe care vom lucra în permanenţă. Am cumpărat o serie de utilaje performante (buldoexcavator şi cilindru compactor cu vibraţie). O să cumpărăm un tractor cu scarificator şi o să lucrăm cu utilajele noastre pentru că închirierea acestora de la alte firme ajunge la sume foarte mari. De asemenea s-a semnat contractul cu executantul, firma UMB , la Dumul European, care , deja, a demarat lucrările,atât pe DN 15, cât şi pe DN 12, de aceea nu am realizat încă trotuarele pe strada 1 Decembrie 1918 şi în Moglăneşti.

- Al doilea punct era extinderea reţelei de canalizare şi apă, modernizarea staţiei de epurare, reabilitarea canalizării etc. S-au terminat lucrările de canalizare pe strada Avram Iancu, unde s-au pornit pompele. De asemenea se lucrează pe strada 1 Decembrie 1918, în zonele Călimănel , Fânaţe, lucrările urmând să continue în Zencani, Măgheruş şi în Călimănel , pe pârâu în sus, toate acestea cu finanţare guvernamentală. Apoi, am executat lucrări cu surse financiare proprii pe străzile Borsecului, Libertăţii, Florilor, Eroilor, Bicazului, Bradului, Măgura (Banfy), Aluniş, Târgului şi vom continua acest program pe strada Ştefan cel Mare (apă şi canalizare). Vom construi un bloc de locuinţe pentru cei din Izvoarelor. S-a licitat execuţia staţiei de epurare, o investiţie mare, de 80 miliarde de lei vechi, la care Consiliul local Topliţa participă cu 20%.

- Al treilea punct este gazul metan, încălzirea cu biomasă şi alte resurse. După mulţi ani, la toamnă vom avea gazul metan în staţia de distribuţie, la intrarea în Topliţa, dinspre Gheorgheni. Apoi, Harghita Gaz va face proiectul pentru distribuţia gazului în oraş. Aici aş aminti faptul că până la ajungerea gazului metan în casă, sunt de parcurs mai multe etape. La început cetăţeanul trebuie să plătească 1.100 lei taxa de racordare, apoi circa 200 – 300 de lei, partea de proiect, cu care gazul ajunge în casa omului. De aici, fiecare îşi amplasează gurile de ardere, după dorinţe. În Topliţa există o centrală termică pe biomasă, la spital, de la care am conectat, policlinica, centrul de plasament şi casa de cultură, respectiv primăria. De asemenea studiem cu firma din Austria posibilitatea de a lega la această centrală şi o parte din blocurile aflate în cartierul Cornişa. Avem în vedere realizarea unei centrale care să producă, în acelaşi timp, atât curent electric, cât şi energie termică la preţuri foarte mici. Suntem în curs de realizare a unei investiţii de peste 10 milioane de euro care va produce un alt tip de energie.

- Un alt punct important este construcţia de locuinţe, izolarea termică a blocurilor existente, precul şi refacerea acoperişurilor şi a faţadelor. Izolarea termică a început cu două blocuri, respectiv blocul B de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu şi blocul A de pe strada Victor Babeş. Urmează alte trei blocuri în cartierele Cerbului (bloc A), Izvoarelor (bloc D) şi Bulevardul Nicolae Bălcescu (bloc C).Acest program este finanţat de Guvernul României 50 %, Consiliul local 30% şi proprietari 20%. În spatele jandarmeriei am început să construim locuinţe de necesitate, pentru cei din Izvoarelor, scara care se va reabilita prin ANL. De asemenea, vom realiza, în zona CEC, un bloc cu 20 de apartamente. În totalitate vor fi 40 de apartamente ANL, pentru tinerii cu vârsta până la 35 de ani

- O altă problemă de actualitate este organizarea de activităţi culturale, renovarea instituţiilor, inclusiv darea în folosinţă a casei de cultură. După 8 luni de când am fost investit primar al municipiului Topliţa, am dat în folosinţă noul local al Primăriei în clădirea Casei de cultură, împreună cu alte instituţii de interes public : biroul parlamentar, biroul teritorial al Consiliului judeţean, biroul teritorial al registrului comerţului, şomaj, serviciul de apa – canalizare şi altele. De „Zilele Miron Cristea” am inaugurat Biblioteca municipală „George Zbârcea”, tot în clădirea Casei de cultură şi am organizat „Zilele Topliţene” cu 3 zile de manifestări artistice la care au participat, zilnic, în jur de 5.000 de oameni din urbea noastră şi împrejurimi. La actuala ediţie a „Zilelor Miron Cristea” au fost prezenţi la Topliţa peste 60 de oameni de ştiinţă, cultură, scriitori şi cercetători.

Cu sprijinul deputatului Mircea Duşa, a Prefecturii şi Consiliului judeţean, avem banii pentru sala de spectacole cu 500 de locuri, a Casei de cultură. Trebuie să înceapă lucrările şi să se lucreze în aşa fel ca la sfârşitul acestui an să avem una dintre cele mai moderne sali de spectacole din Ardeal, ca şi esplanada din zona centrală a municipiului.

- Domnule primar, să ne oprim şi la turism, care era unul din punctele distincte pe platforma dumneavoastră electorală.

- Din cele câteva puncte amintite, cel mai slab stăm la capitolul turism, dar nu din vina noastră. La ora actuală avem depus un proiect la ministerul Turismului. De asemenea am avut şi avem o serie de iniţiative pentru obţinerea licenţei de explorare a apelor termale. Din păcate, tot ce a însemnat turism în Topliţa a fost scos la mezat în anii 1990 – 2000, astfel încât ştrandul din Banfy a trecut la al doilea proprietar, care la ora actuală nu are acte pe teren, ci numai pe bazinul propriu-zis. Totuşi, proprietarul din Târgu-Mureş a dat bazinul spre exploatare firmei Izabella şi am constatat că lucrurile s-au schimbat în bine. De asemenea ştrandul Urmanczi, de când a trecut în proprietatea domnului Szabo a suferit o serie de transformări şi la ora actuală este funcţionabil. Aici, din câte am înţeles, este un program interesant de dezvoltare. Dar, doresc să vă amintesc şi despre un alt program şi mai interesant. Este vorba despre o staţiune turistică integrată, prin legarea staţiunii Banfy cu zona de schi şi Măgheruş. Acesta este un plan de viitor. Precizez faptul că nu am renunţat la ideea explorării apelor termale. Aştept sugestii şi propuneri de la locuitorii Topliţei.

- Domnule primar, oriunde te uiţi vezi că se lucrează. Topliţa a devenit, în special centrul, un adevărat şantier. De unde atâţia bani ?

- Fără bani nu poţi face nimic. Trebuie să şti să aduci bani, dar foarte important este să şti să-i foloseşti pentru societate. În anul 2009, de la Guvern n-am primit nici un ban. Au intrat, nu demult, 20 miliarde de lei pentru salade spectacole, despre care am mai amintit. Toţi banii cheltuiţi sunt din taxe, impozite locale, impozite pe venit ale cetăţenilor şi vânzări de lemn. Cei mai mulţi, 28 de miliarde de lei sunt bani rămaşi de anul trecut, de la Guvernul condus de Tăriceanu. Veniturile de anul trecut, din vânzările de lemn din pădurile şi păşunile împădurite ale Consiliului local, conform unor cote alocate, au rămas în conturile Primăriei şi acum îi cheltuim. Avem de primit bani pentru unele proiecte, dar încă nu au intrat. Precizez faptul că noi depunem foarte multe proiecte.

- Vă rugăm să ne amintiţi câteva dintre proiectele importante care vor fi implementate la Topliţa.

- Vor începe lucrările la sala de spectacole a Casei de cultură ; se lucrează la reabilitarea celor două blocuri; se lucrează la blocul cu locuinţe de necesitate; suntem în faza de elaborare proiect tehnic a blocului de locuinţe ANL; se continuă lucrările la reţeaua de gaz metan, reabilitarea de trotuare, drumuri, poduri, podeţe, sistem de canalizare şi igienizarea subsolurilor de la blocurile de locuinţe; în piaţa agroalimentară se va construi un magazin modern tip hipermarket, odată cu modernizarea pieţii; se va construi încă o staţie de comercializare a carburanţilor; s-a reabilitat podul peste râul Mureş ,strada Nicolae Bălcescu şi vom continua cu podul peste Mureş din strada Băii (Mendel); s-a electrificat zona Măgheruş, inclusiv introducerea iluminatului public stradal; se află într-o ultimă etapă de evaluare a Proiectului „Plan integrat de dezvoltare urbană”, în valoare de circa 11 milioane Euro ce constă în asfaltarea a 42 de străzi, reabilitarea şi modernizarea Centrului integrat (copii şi bătrâni) şi sistemul de supraveghere stradal.

- Vă rugăm să ne spuneţi câteva cuvinte şi despre problemele sociale cu care se confruntă topliţenii.

- Aceasta este partea de activitate care îmi oferă cele mai puţine satisfacţii, pornind de la premiza că trebuie să-i ajut pe oameni, în general şi pe cei aflaţi la nevoi, în special şi nu pot să le rezolv toate doleanţele. Este foarte greu să le rezolvi pe toate, din cauza multitudinii de motive. Banii publici se cheltuie după anumite legi. Locuinţe sunt puţine iar locurile de muncă sunt în scădere pe zi ce trece.De aceea ziua de miercuri, când am audienţe este cea mai grea zi din activitatea mea. Oamenii au mari greutăţi. Sărăcia este o problemă foarte mare. Sunt foarte mulţi oameni săraci. Unii pentru că n-au avut o şansă în viaţă, alţii pentru că nu le place să muncească. Cu toate că facem eforturi de a aduce investitori pentru a crea noi locuri de muncă, din păcate, acestea sunt în scădere. Probleme mari avem cu rromii, mai ales cu cei de pe Pârâul Baicăului, unde sunt mulţi şi majoritatea au buletin de Topliţa,eliberate în anii trecuţi. Cei care au buletin de Topliţa, să nu uităm că sunt cetăţeni ai acestei localităţi şi suntem obligaţi să-i tratăm, în consecinţă. Vinovaţi sunt cei care i-au adus în anii 70 şi cei care după 1990 le-au făcut buletine de Topliţa, cu toate că n-au avut ce căuta aici.
Avem în jur de 85 de oameni în ajutor social. Plătim 150 de milioane lei, lunar, pentru persoane cu nevoi deosebite. Avem în jur de 65 de asistenţi personali, ce îngrijesc persoane cu dezabilităţi. Avem circa 62 de copii în stare de risc şi persoane în vârstă cu probleme deosebite.
De asemenea avem asistenţi medicali comunitari cărora li se pot adresa, în special persoanele vârstnice, cu probleme deosebite. Problemele sociale sunt multe şi diverse.

De aceea, mă adresez tuturor cetăţenilor municipiului Topliţa, reamintindu-le că le stau la dispoziţie tot timpul cu problemele ce-i frământă. Desigur, niciodată n-am afirmat că le rezolv toate problemele, dar cu ceea ce se poate, voi face tot posibilul să-i ajut pe oameni.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari pentru ce a-ti facut pana acuma si spor la treaba in continuare.

Unknown spunea...

Buna ziua domnule primar,
Fac parte din grupul de locuitori care nu s-a prezentat la ultimele alegeri.Vazind schimbarile exterioare care s-au facut in ultima vreme imi spuneam ca poate am gresit .Am avut insa ocazia sa constat ca schimbarile facute sunt doar EXTERIOARE.E adevarat cladirea primariei arata asa cum ar trebui sa fie un sediu civilizat.Dar din pacate shimbarea facuta a constat doar din asta.Va spun drept ,pe mine ca simplu locuitor faptul ca exista termopane,gresie , functionare cu tinte office , nu ma incinta cu nimic atunci cind pentru rezolvarea unei probleme sunt purtat de la un angajat la altul fara nici o explicatie.Nu fac apel la respectul pe care un functionar public trebuie sa il acorde pentru ca probabil ar fi prea mult .Ma gindesc daca nu era mai util ca o parte din sumele cheltuie cu aceste amenajari ,sa fi fost folosite pentru niste cursuri pentru angajati.E inutil sa existe tinute impecabile, cind omul este tratat fara cel mai mic respect.Spun cu indignare toate acestea deoarece pentru eliberarea unui document de care aveam nevoie am facut apel la cunoscutul sistem de pile si relatii , dupa ce in repetate rinduri ca simlpu locuitor al orasului nu am reusit.Poate ocupat fiind nici nu o sa cititi pina la sfirsit mesajul.Si atunci ce ramine?Eu cu documentul primit pe calea amintita, functionarul in continuare arogant si in asteptarea unei mariri de salar, iar dvs cu satifactia ca orasul arata mai bine.Dar va rog sa ma credeti e insuficient si daca nu se schimba atitudinea fata de contribuabil, poate e chiar inutil.
Iar daca exista zile in care accesul in cladire este interzis ar fi bine si poate mai omeneste sa afisati aceasta.
Cu respect
ClaudeaFozocas
Str Borsecului nr 12

Anonim spunea...

In sfarsit un om cu care se poate mandri totii topliteni eu cred ca va ramane si in istoria Toplitei daca continua asa.Si acum gata spor la munca in continoare